Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Λίγα λόγια για τα «Γραφήματα επί συζητήσεων»


           

Τα «γραφήματα» σε αντιδιαστολή με τα εικονογραφήματα ή και τα graffiti τα ξεκίνησα εντελώς αυθόρμητα κατά τη διάρκεια συζητήσεων. Απλές γραμμές, καμπύλες ευθείες ή τεθλασμένες καθώς και σχήματα κύκλοι ημικύκλια παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα, αποτέλεσαν «σχόλια μου» στο περιθώριο πραγματικών συζητήσεων, από κει  άλλωστε και ο τίτλος τους. Στην αρχή δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, αφού πάμπολλοι στην ώρα συζητήσεων δημιουργούν παρόμοιες «συνθέσεις».
Κατόπιν των πρώτων σχεδίων όμως, μου δόθηκε η αφορμή να τα επιμεληθώ περισσότερο και να τα συνδυάσω τις περισσότερες φορές με στίχους ποιημάτων ή και με αόριστες αλλά επίκαιρες δικές μου σκέψεις. 
Το ασπρόμαυρο εμπλουτίσθηκε σταδιακά με χρώματα δίνοντας άλλες δυνατότητες ερμηνείας των συνθέσεων. Αρχικά με κόκκινο χρώμα και κατόπιν και με άλλα.
Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά στυλό ή μαρκαδοράκια διαφόρων μεγεθών, χωρίς να αποκλείω τη χρήση ακουαρέλας ή άλλου είδους χρώματος.
Η διαφορά των «γραφημάτων» με τα εικονογραφήματα είναι ότι δεν απεικονίζεται μια συγκεκριμένη εικόνα, αλλά πρόκειται για συνθέσεις απλές ή πιο σύνθετες. Έχουν όμως ως κοινό σημείο τον υπονοούμενο λόγο. Η διαφορά τους με τα graffiti είναι ότι δεν είναι προορισμένα για τις τεράστιες εξωτερικές επιφάνειες, αλλά για πολύ μικρότερες. ‘Εχουν δε μεγάλη σχέση με διακοσμητικά μοτίβα, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι έτσι. Κάποια θα μπορούσε να είναι επαναλαμβανόμενα  προορισμένα για χαρτί περιτυλίγματος.
Η εμφάνιση των ανθρωπίνων μορφών ή και συγκεκριμένων αντικειμένων ή τοπίων η οποία εμφιλοχώρησε σταδιακά, δεν τα αποκλείει από τον όρο γραφήματα.
Πολλά έχουν ήδη δει τη δημοσιότητα μέσω της προσωπικής μου σελίδας στο Face book, ενώ μαζεμένα κάποια με ηλεκτρονικό τρόπο δημοσιεύθηκαν ως ηλεκτρονικό λεύκωμα στη σελίδα μου στο academia.edu και μοιράστηκαν σε φίλους ενόψει του νέου έτους 2016.  Μπορείτε να δείτε σχετικά τα:

Πέτρος Μαρτινίδης, ‘Κόμικς’ ,Τέχνη και τεχνικές της εικονογραφήγησης, Αθήνα 1990
Κυριάκος Ιωσηφίδης, «Τα graffiti στην Ελλάδα-το χρώμα της πόλης», Αθήνα 1998
Roger Sabin, Κόμικς ή Κόμιξ; Η ιστορία μιας σχεδόν τέχνης,1997,εκδ.Terzo Books
Απόστολος Σπ. Παπαδημητρίου, «Λόγος και εικόνα στην εξέλιξη της τέχνης των εικονογραφημάτων» , Πρεβεζάνικα Χρονικά 47-48,(2011), 369-418, Πρέβεζα 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: