Σελίδες

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Για την πεζογέφυρα –φράχτη στο μνημείο Παλατάκι.


Ενημερώθηκα από Δελτίο τύπου του Δήμου Χαϊδαρίου, ότι εγκρίθηκε από το Κ.Σ.Ν.Μ. (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) η πεζογέφυρα στο Παλατάκι. Λέει πολλά στο Δελτίο Τύπου ο Δήμος και αποκρύβει περισσότερα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:
1. Στο Δελτίο τύπου του, δε σημειώνεται ο λόγος της καταγγελίας των τριών συνδημοτών μας. Ποιος ήταν αυτός; Ο Δήμος δεν είχε στα χέρια του την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων, ούτε γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ για να προχωρήσει στο έργο. Δηλαδή λειτούργησε ΠΑΡΑΝΟΜΑ. (βλ. προηγούμενη ανάρτηση). Παρ όλα αυτά προχώρησε και βάσει του νόμου διακόπηκαν οι εργασίες. Τουλάχιστον σε ότι με αφορά ο αρχικός λόγος της καταγγελίας ήταν αυτός. Με λίγα λόγια δεν είχε φροντίσει η αρμόδια αρχή να έχει τις κατά νόμον άδειες. Ο δεύτερος λόγος όταν είδα τη μελέτη ήταν το γεγονός ότι η πεζογέφυρα οπτικά βλάπτει το μνημείο και σ’ αυτό επίσης στηρίχτηκαν οι καταγγελίες.
2. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου {που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου) μετά από τη διακοπή των εργασιών δεν ήμουν παρών διότι κανείς από τη δημοτική αρχή δε θεώρησε ότι πρέπει να προσκληθώ και να εκθέσω τις απόψεις μου. Επομένως δε καταλαβαίνω γιατί μας εγκαλεί η δημοτική αρχή και μάλιστα δημόσια.
3. Την αντίθεσή της στη κατασκευή της πεζογέφυρας είχε εκφράσει ΟΜΟΦΩΝΩΣ (και η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ) το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Επομένως δεν ήταν απλώς 3 συνδημότες μας που ξαφνικά τρελάθηκαν και ήταν αντίθετοι με την κατασκευή της πεζογέφυρας.
Πιο αναλυτικά.
Η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για την έγκριση της κατασκευής της πεζογέφυρας ενώ μετά από διακοπή και παρέμβαση του ΚΣΝΜ αναγκάστηκε να σταματήσει την κατασκευή της και ν’ αλλάξει τη μελέτη. Κι αυτό το έκανε μετά από την παρέμβαση των τριών συνδημοτών μας, αλλιώς θα προχωρούσε παρανόμως.
Κανείς μα κανείς από τους τρεις καταγγέλλοντες συνδημότες δεν είχε την άποψη της μη κατασκευής της πεζογέφυρας. Είναι κάτι που δε λέει ο Δήμος στο Δελτίο τύπου του. Αντίθετα αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμούσαμε τη μη κατασκευή της και ότι μάλλον σκοτεινές δυνάμεις πίσω από μας απεργάζονταν το τιτάνιο έργο του Δήμου.
 Όλοι πιστεύαμε σε μια εναλλακτική λύση, όπου το ένα ακρόβαθρο θα πρέπει να εδράζεται στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το μνημείο.
Θεωρώ ότι τελικώς ήταν μια λανθασμένη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η κατασκευή της πεζογέφυρας σ’ αυτό το σημείο, έστω κι αν ο δήμος εξαναγκάστηκε στην αλλαγή της μελέτης, ώστε με την τοποθέτηση γυαλιού να ελαφρύνει ο όγκος της κατασκευής. Η απόσταση με το μνημείο εξακολουθεί και είναι πολύ κοντινή και αλλάζει εντελώς ο περιβάλλοντας χώρος του. Είναι κάτι που φαίνεται και από τη φωτορεαλιστική παρουσίαση της πεζογέφυρας (βλ. σχετ. φωτογραφία). Σε καμία των περιπτώσεων δεν έπρεπε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να υποκύψει σε προφάσεις και εκβιασμούς της δημοτικής αρχής. Προφάσεις και εκβιασμούς που ζήσαμε στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ στην οποία ήμασταν παρόντες.
Η αντιπολίτευση δεν θα έπρεπε να κοιτά μακρόθεν το θέμα, αλλά να κινητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στη κατασκευή. Γιατί δεν το έκανε; Φοβόνταν ότι θα χάσει ψήφους; Μάλλον γι αυτό στήριξε ομοφώνως την κατασκευή της πεζογέφυρας. Προβληματική αντιπολίτευση σε μια προβληματική δημοτική αρχή.
Η στοχοποίηση για δεύτερη φορά συμπολιτών μας μέσω δελτίων τύπου του Δήμου, που τολμούν και έχουν διαφορετική άποψη από εκείνη του δήμου πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους πολίτες. Η αλαζονεία της σημερινής Δημοτικής αρχής φαίνεται να είναι αναντίστοιχη με την προσπάθεια της συμμετοχής των δημοτών στα κοινά ενώ η αμετροέπεια της έχει ξεπεράσει τα όρια.
Τέλος σε περίπτωση ολοκλήρωσης του έργου, αυτό το σημείο θα δηλώνει κάθε φορά που θα το βλέπουμε, τη νίκη μιας αλαζονικής εξουσίας, μιας εξουσίας που καθόλου δεν υπολογίζει το πολιτιστικό παρελθόν του τόπου. Η συνεισφορά της σημερινής δημοτικής αρχής θα είναι μια πεζογέφυρα φράχτης του μνημείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: