Σελίδες

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Το αυτονόητο: Η υπεράσπιση και διάσωση των αρχαίων στη Βενιζέλου, ταυτίζεται με την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας.


     

Θα ήθελα πολύ να μην ασχοληθούμε ξανά με τα αυτονόητα.Όμως η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει διαφορετική άποψη. Ποια είναι αυτά τα αυτονόητα; Η άνευ όρων κατά χώρα διατήρηση των σημαντικότατων αρχαίων στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη στο σταθμό Βενιζέλου, το επονομαζόμενο Βυζαντινό σταυροδρόμι.. Έως το 2014 είχε προηγηθεί σκληρός αγώνας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και πολλών άλλων επιστημονικών συλλόγων και κοινοτήτων, του Δήμου Θεσσαλονίκης , του ίδιου του τότε Δημάρχου, και πολλών πολιτών της χώρας για τη διάσωση των αρχαίων. Είχαμε αποδείξει ότι η απόσπαση τους ισούται με την καταστροφή τους. Η τότε πολιτική ηγεσία της Χώρας και του Υπουργείου, στην οποία ανήκε και η σημερινή υπουργός (τότε γενική Γραμματέας) ειχε κάνει τα πάντα για να αποσπαστούν, αλλά ευτυχώς για μας δεν πρόλαβαν.          Ακολούθησε η μια άλλη σχεδόν πενταετής διακυβέρνηση η οποία σωστά αντελήφθη τα αυτονόητα και όχι μόνο έκανε αποδεκτό το παραπάνω αίτημα, αλλά προχώρησε και στην πράξη στην υλοποίηση της μελέτης διατήρησης των αρχαίων. Αντί όμως η νέα πολιτική ηγεσία (η οποία όπως είπαμε έρχεται από πολύ παλιά) να αποδεχθεί το παλαιότερο λάθος της, έρχεται ρεβανσιστικά, σχεδόν τιμωρητικά να ολοκληρώσει αυτό που δεν πρόλαβε,
      Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:
Η αρχαιολόγος υπουργός πολιτισμού, θα συνυπογράψει ένα τέτοιο έγκλημα; 
Τα μέλη του ΚΑΣ, διακεκριμένα επιστημονικά μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας, θα συμβάλλουν με μια ανιστόρητη, και αντεπιστημονική γνωμοδότηση υπέρ της απόσπασης των αρχαίων; 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλους θα μας κρίνει η Ιστορία. Και αυτούς  που είναι υπέρ της διατήρησης και όλους τους άλλους που θα συνυπογράψουν στην καταστροφή τους.
      Η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι σε περιπτώσεις που «αποδομήθηκαν» ή αποσπάστηκαν αρχαία, όπως για παράδειγμα ο προϊστορικός οικισμός Ζαγανίου δεν επανατοποθετήθηκαν ποτέ και πουθενά. Το κόστος που προέκυπτε ήταν τεράστιο. Αλλά τώρα προκύπτουν και παράπλευρα ζητήματα, σχεδόν «παράπλευρες απώλειες» θα τις ονομάζαμε. Πόσο πίσω πάει με τέτοια απόφαση η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης; Αλήθεια πόσο θα μας κοστίσουν οι ρήτρες καθυστέρησης που θα πληρώσει το ελληνικό κράτος στις εταιρείες; Θα προκύψουν εκ νέου ανασκαφές μετά την απόσπαση;
         Αείμνηστοι καθηγητές μου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βυζαντινολόγοι, όπως ο Αθανάσιος Παλιούρας ή ο Μιλτιάδης Γαρίδης θα ήταν απέναντι στις πρακτικές καταστροφής αρχαίων. Σημερινοί καθηγητές όπως η κ. Μ. Παισίδου ή κ. Μ. Παναγιωτίδη και άλλοι επιφανείς αρχαιολόγοι, η ίδια η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο εγχείρημα της απόσπασης.
           Ο ΣΕΑ με τελευταία ανακοίνωσή του αλλά και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, επισημαίνουν όλους τους κινδύνους και εμμένουν στη διατήρηση των αρχαίων.
Καλούνται όλοι όσοι πέρασαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και εργάστηκαν σκληρά και συγκρούστηκαν πολλάκις με συμφέροντα, αλλά και όσοι εργάζονται σήμερα σ’ αυτή να πάρουν θέση. Καλούνται οι καθηγητές των Αρχαιολογικών Τμημάτων να πάρουν δημόσια θέση υπέρ της μη απόσπασης. Καλούνται τα μέλη του ΚΑΣ να γνωμοδοτήσουν υπέρ της διατήρησης των αρχαίων. Οποιαδήποτε σιωπή μας συναινεί σ’ ένα έγκλημα.
Και μια υπόμνηση. Ο αγώνας μας ούτως ή άλλως δε θα τελειώσει στην οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση της απόσπασης, της διάλυσης, της καταστροφής  των αρχαίων.

Απόστολος Παπαδημητρίου
Αρχαιολόγος, μέλος Της Αυτόνομης Παρέμβασης Αρχαιολόγων και του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: