Σελίδες

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Μια Ελληνίδα εργαζόμενη στο Λούβρο

 

συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Καρδιανού

(Υπεύθυνη Συλλογής στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων)


 

Από πότε εργάζεσαι στο Λούβρο, ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας σου;

Άρχισα να δουλεύω το Γενάρη του 1992 στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε για 3 μήνες. Έμεινα για κάμποσα χρονάκια με τρίμηνες συμβάσεις και άλλα τόσα με συμβάσεις ενός έτους έως το 2006. Ήδη από το 1999-2000, μετά από σκληρή συνδικαλιστική πάλη που κορυφώθηκε σε μια πολυήμερη απεργία, κλείσαμε πολλά μουσεία και φυσικά ΚΑΙ το Λούβρο, πιέσαμε το υπουργείο πολιτισμού και καταφέραμε να ελεγχθεί η ανασφάλεια ο ασταθής χαρακτήρας των συμβάσεων και η αβεβαιότητα να καταργηθούν οι τρίμηνες συμβάσεις και η υποχρεωτική υποαπασχόληση, να αυξηθούν οι ώρες σε 120 το μήνα καθώς και η ωριαία τιμή, και να ανοίξει το υπουργείο διαγωνισμούς, εσωτερικούς, με ειδικά κριτήρια για όλους τους συμβασιούχους που είχαν πολλά χρόνια προϋπηρεσία και στις τρεις κατηγορίες του δημοσίου, Α Βκαι Γ. Εγώ μονιμοποιήθηκα το 2006, και συνέχισα να κάνω αυτά που έκανα από την αρχή. Την μηχανογράφηση των αγγείων για τη βάση δεδομένων, αλλά και την καινούργια διαμόρφωση των αιθουσών το 1996, συμμετοχή σε εκθέσεις, υποδοχή ερευνητών, έρευνες για αναζητήσεις βιβλιογραφίας και τεκμηρίωσης. Αργότερα, με τα χρόνια προστέθηκαν και πολλά άλλα.

Πόσο είναι το Επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου και ποιες οι σχέσεις εργασίας 

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ήμασταν συνολικά 2.045 μόνιμοι εργαζόμενοι (Λούβρο και Ντελακρουά) εκ των οποίων 32% είναι συμβασιούχοι. Στα 8 επιστημονικά τμήματα (ανατολικών αρχαιοτήτων, ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, ισλαμικής τέχνης, γλυπτικής μεσαίωνας αναγέννηση σύγχρονη εποχή, ζωγραφική, μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και σύγχρονης  εποχής αντικείμενα τέχνης, και γραφικές τέχνες (σχέδια) καθώς και στο μουσείο εργαστήριο του Ντελακρουά εργάζονται 72 επιμελητές, 221 άτομα είναι το επιστημονικό προσωπικό, 1348 εργάζονται στην υποδοχή, τον έλεγχο και την επιτήρηση, 105 στα εργαστήρια και οι υπόλοιποι σε διοικητικές θέσεις.

Το Μουσείο Λούβρου είναι αυτόνομος οργανισμός με ΔΣ ή περιφερειακή υπηρεσία του αντίστοιχου υπουργείου Πολιτισμού; 

 Το Μουσείο Λούβρου είναι αυτόνομος οργανισμός, με αυτονομία διαχείρισης και διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από αντιπροσώπους του ΥΠΠΟ (γ.γ. και άλλους φαρισαίους), του υπ. Οικονομικών, διάφορες «προσωπικότητες» από τον κόσμο της πολιτικής και της οικονομίας, τρεις επιμελητές του μουσείου και τρεις αντιπροσώπους δυο συνδικάτων μετά από εκλογές. Έχουμε βέβαια, και ευτυχώς, (αλλά μάλλον όλα θα αλλάξουν προς το χειρότερο με τη νέα μεταρρύθμιση που πέρασε κατακαλόκαιρο στη βουλή χωρίς καμιά ενημέρωση η συζήτηση), ακόμα σχέση με το υπουργείο, που δίνει τα χρήματα για τους μισθούς, ανοίγει τους διαγωνισμούς και έχει κάποιον έλεγχο στις προαγωγές και τις μεταθέσεις. Δεν είμαστε αποκεντρωμένοι.

Αλήθεια ποια είναι η διάρθρωση του Μουσείου; Ποιος ο οργανισμός του;

Πρόκειται για το λεγόμενο ΕPΑ  Etablissement Public à caractère Αdministratif - Δημόσιος θεσμός διοικητικού χαρακτήρα με αυτονομία διαχείρισης.

Αποτελείται

7 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Υποδοχή του κοινού και Εποπτεία/ Οικονομικό, νομικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό/, Διαμεσολάβηση και Πολιτιστικός Προγραμματισμός/, Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και Κήποι/, Έρευνα και Συλλογές/, Εξωτερικές Σχέσεις /και Ανθρώπινο δυναμικό.

8 επιστημονικα τμηματα και το εθνικο μουσειο-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ του Ντελακρουα όπως ανέφερα πιο πάνω

Υπηρεσία πρόληψης των πυρκαγιών (52 πυροσβεστες)

Λογιστηριο

Ταμείο διαχειρησης Δωρεών

Και τη ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γενικός Πρόεδρος-Διευθυντής

Γραφείο του Προέδρου-Διευθυντή

Γενικοί Διαχειριστες

Τμήμα Ποιότητας και Εσωτερικού Ελέγχου

 

Το ΔΣ ορίζεται από ποιον και από τι ειδικότητες αποτελείται; Είναι άνθρωποι οι λεγόμενοι «της αγοράς» ή έχουν οργανική σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού;

Εκτός από αυτούς που ανέφερα πιο πάνω, υπάρχουν και εργαζόμενοι. Ο ρόλος μας ως αντιπρόσωποι των εργαζόμενων έχει καταντήσει να είναι διακοσμητικός, καθότι όλοι είναι political correct και ψηφίζουν πάντα υπερ, ο,τι και να γινει, οποια κριτική κι αν κάνουμε, ακόμα κι αν είναι σύμφωνοι με αυτά που λέμε, κυρίως σχετικά με την πολιτιστική πολιτική, τους προϋπολογισμους, τους δείκτες στόχων και επιδόσεων, που είναι και από τα πλέον σημαντικά ζητήματα.

 

Ποιος πληρώνει τους μισθούς του προσωπικού, και ποιος τις άλλες υποχρεώσεις. Αν είναι αυτοχρηματοδοτούμενο τι γίνεται;

Το μουσείο πληρώνει τους υπαλλήλους με χρήματα του υπουργείου δηλαδή 100 εκ. από τα 115 εκ. που χρειάζονται. Τα εισπραχθέντα έσοδα το 2018 συνδέονται κυρίως με ίδιους πόρους, ύψους 147 εκ. Το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων λειτουργίας ανέρχεται σε 93,7 εκατ. ευρώ αλλα ο φάκελος λειτουργίας το 2018 ανέρχεται σε 121 εκ. Η επενδυτική επιχορήγηση είναι 6,6 εκατομμύρια ευρώ από τα 57 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ευτυχώς έχουμε τα εκατομμύρια του Αμπου Νταμπι για τα μεγάλα έργα ....

Κυρίως 87 εκατ. είναι τα έσοδα (60%) από τα εισιτήρια, 18,5 εκατομμύρια ευρώ έρχονται από τις διάφορες χορηγίες. Αποτίμηση τομέα ;;;; (ενοικιάσεις, μαγαζιά, γυρίσματα σινεμά και τηλεόραση...), 16 εκατ.,  απο την Agence France-Museums (εκθεσεις στο Αμπου Νταμπι) 11 εκατομμύρια, έσοδα από ενα  Ταμείο (Fonds de dotation που αυξάνει τα χρήματα του Αμπου Νταμπι), 6 εκατ., από εκδόσεις και DVD, οδηγός πολυμέσων και λήψεις, πόροι τεκμηρίων, εξαγόμενες εκθέσεις.

Πρέπει να τονιστεί οτι τα 4 - 5 τελευταία χρόνια έχει αναστραφεί το ποσοστό της συμμετοχής του κράτους στα έξοδα του μουσείου. Από 60% - 40%  σε 40% - 60%. για δύο συνεχείς χρονιές μάλιστα, ο προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα αρκετών εκατομμυρίων, αναγκάζοντας τη Διεύθυνση του μουσείου να ψάχνει ακόμα πιο απεγνωσμένα για επιχορηγήσεις, χορηγίες και εξωτερικές χρηματοδοτήσεις, με όλους τους κινδύνους που επισημάναμε πάρα πολλές φορές για αυτές τις απόλυτα τυχαίες ταμειακές εισροές που εξαρτώνται από κρίσεις, διακυμάνσεις των αγορών η απλώς αλλαγές πολιτιστικών επιλογών.

 

Συμβάλλουν τα έσοδα του Μουσείου στον Κρατικό προϋπολογισμό;

(γέλιο) «ουκ αν λάβεις ....» Άμεσα όχι, έμμεσα, η παρουσία του Λούβρου στο κέντρο του Παρισιού, με τα πάνω από 11 εκατ. επισκέπτες, κάνει τζίρο πάνω από ένα δις (σύμφωνα με μια έρευνα εδώ και κάποια χρόνια όταν ήμασταν ακόμα μακρυά από τα 10 εκατ. επισκέπτες) στα γύρω μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, τουριστικά κλπ κλπ.

 

Ποιος ο προϋπολογισμός για τον Πολιτισμό;

10 δις !!! πολύ λιγότερα από τις ανάγκες του.

 

Ποιος καθορίζει την πολιτιστική πολιτική του Μουσείου και ποιος ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού;

Για την πολιτιστική πολιτική αποφασίζει το μουσείο ή για να είμαστε ειλικρινείς, ο γενικός διευθυντής. Όλοι οι άλλοι, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και να προσαρμοστούμε.

 

Τα εισιτήρια, τα πωλητέα είδη είναι προσιτά στους απλούς επισκέπτες;

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 15 ευρώ, (με μια αύξηση περίπου 0,50 ευρώ κάθε 18 μήνες) αλλά από τους επόμενους μήνες με τα 2 ευρώ που θα κοστίζει η υποχρεωτική κράτηση μέσω ίντερνετ, λόγω του πλήθους που κάνει ώρες ουρές, θα φταίει έμμεσα τα 17. 

Για τα πωλητέα είδη το θέμα δεν είναι μόνο αν είναι προσιτά η όχι. Είναι και η ποιότητα και η επιλογή. Μέχρι πρότινος, τα πωλητέα είδη, αλλά και κατάλογοι, βιβλία τέχνης, φωτογραφίες, αντίγραφα, εκμαγεία κλπ, έβγαιναν, διαχειριζόντουσαν και πωλούνταν σε κάθε μουσείο από την RMN (Réunion des Musées Nationaux - Ενωση Εθνικων Μουσειων).

Λίγα λόγια γι' αυτήν. Πρόκειται για κρατικό Οργανισμό, του υπουργείου που βρίσκεται (ακόμα για πόσον καιρό;) σε όλα τα μουσεία και μνημεία που υπάγονται στο υπουργείο παντού στην Γαλλία. Τα μεγάλα μουσεία έδιναν ένα ποσοστό από τα έσοδα (τώρα πια όσο πάει δίνουν και λιγότερο) επισκεψιμότητας για να υποστηρίξουν τα μικρότερα ιδρύματα αλλά και την αγορά έργων τέχνης. Τώρα όμως μετά από μια μεταρρύθμιση, άλλαξε το καθεστώς, οι λίγοι πια υπάλληλοι είναι ΝΠΙΔ, η RMN έγινε EPIC (Etablissement Public à caractère Industiel et Commercial - Δημόσιος θεσμός βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα). Χρόνια τώρα η RMN προσπαθούσε να εμπορευματοποιήσει στο μάξιμουμ τα παράγωγα προϊόντα, πολύ συχνά κακόγουστα αλλά και ακριβά. Μείωσε λοιπόν δραστικά το βιβλιοπωλείο στο Λούβρο, που ήταν ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία τέχνης και την αρχαιολογία, κράτησε πολύ ψιλές τις τιμές των καταλόγων των εκθέσεων του μουσείου, αναγκάζοντας το Λούβρο που ευκαιρία έψαχνε, αποφάσισε να κάνει τον εκδότη με τη βοήθεια ενός η δυο εκδοτικών οίκων. Η RMN πουλάει ακόμα κάρτες, αφίσες, κοσμήματα και φουλάρια πολύ ακριβά, αλλά το μουσείο εισήγαγε διάφορα «αναμνηστικά» από κύπελα και γόμες μέχρι αρώματα, από παζλ μέχρι καραμέλες και μπισκότα. Τελευταία μάλιστα, λόγω των 30 χρόνων της πυραμίδας και το event  του JR κρέμασε σακάκια και μπλουζάκια, ρολόγια swatch αλλά και αρώματα, χτένες και οδοντόβουρτσες!!!!!!

Τώρα η ερώτηση «προσιτά στους απλούς επισκέπτες» εξαρτάται από το τι αγοράζει ο καθένας και τι φέρνει πίσω στο σπίτι του σαν σουβενίρ....ναι, υπάρχουν μπιχλιμπίδια για όλα τα βαλάντια.

 

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ετοιμάζεται να μετατρέψει πέντε από τα εμβληματικότερα Μουσεία σε ΝΠΔΔ. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου). Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να αποσπαστούν από τον κορμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και να διοριστούν ΔΣ και διευθυντής Για να πειστεί η κοινή γνώμη  η πολιτική ηγεσία αναφέρει τα «επιτυχημένα» παραδείγματα στο εσωτερικό εκείνο του Μουσείου Ακροπόλεως και από το εξωτερικό το Μουσείο του Λούβρου. Πως κρίνεις αυτές τις εξελίξεις έχοντας την εμπειρία της πολύχρονης εργασίας σου στο Λούβρο;

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται, έρχεται καταιγίδα... το Λούβρο βασίζεται πλέον σε τετράχρονη κρατική επιδότηση με στόχους, αναλύσεις των δυνατών και αδυνάτων σημείων και κυρίως των ρίσκων όπως μεταξύ άλλων, ο «ανταγωνισμός, η απώλεια της ελκυστικότητας, η αβεβαιότητα του πλαισίου δηλαδή οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, κρίσεις, πανδημίες αλλά πρώτα από όλα, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης ». Τα ποσοστά επιτυχίας των στόχων καθορίζουν την γενική πολιτική του Μουσείου και την επόμενη συμμετοχή του κράτους, αν είμαστε καλοί η κακοί μαθητές, αν θα πάρουμε βραβείο, κρατική επιδότηση και προσλήψεις ή τιμωρία στη γωνία...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: